Zlomky V.
Anotace: Et in Arcadia ego...
Ikdyž jednou řeknu světu sbohem,
nezbavím se jej.
Těžkomyslnost lehce zmocňuje se mé mysli,
když vzpomínky vstoupí v sen,
neboť každý další den
bude stejný jako ten minulý i ten příští.
K čemu jsou slova?
A k čemu činy jsou?
K čemu je nadechnout se znova,
když mé srdce smutky jako dříve rvou?
Dny budoucí podobají se tehdy jeden druhému,
nic nového, nic krásného,
a kolem srdce prázdného
svírá se chladná ruka a drtí jej,
jak by chryzantému drtila.
Když v letním klidu hledím vstříc
horizontu rozechvělému,
vím, že jsem již za zenith
přešel, a srdci mému
nelze říci již víc.
Básník bere v ruku svou pero
a začíná zpívat,
ach! jak zvyklý byl snívat!
a z jeho zmodralých rtů poslední slova se derou:
"Et in Arcadia ego."
Přečteno 263x
Tipy 2
Poslední tipující: čas.běží
Komentáře (0)