Zelený zpěv továren
Anotace: Kubofuturismus smíchaný s poetismem, řečeno kritikou.
Během hlubokých nocí, bezesných, šedavých,
ozývá se zpěv továren a kolejí.
Vysoký, ostrý, neslyšitelný, nelidský,
ozývá se zpěv továren a kolejí.
Do zpěvu ozýval se tichý šepot šedivý:
Te recuerdo, verdosidad de tus ojos,
por las noches, por las tardes.
Recuerdo tus cenicitas y colmos,
por las noches no tardes.
Slyším skutečně ten zpěv nelidský.
S večerní září zvečera se potuluji městem,
míjím postavy zahalené ve svou šedou duši,
míjím je a slyším svůj hlas hlásně promlouvat: "Vězte,
že nežijete ani pro nic!" A oni to tuší.
Továrny, koleje opět začaly zpívat a výt:
"Nezapomeň dýchat, nezapomeň žít!"
Ale já zapomněl, co znamená žít,
já zapomněl, jaké je dýchat a být.
Každou noc další a další,
stejně a zas stejně.
Lidé se děsí a plaší,
stejně a zas stejně.
Noc, zdá se, svítí a přítelkyně její
hledí do modravé noci a pějí
písně o zvláštní a krásné
druhem bílé,
názvem zelené,
barvou žlutavé
nahořklé kyselosti.
Zelenost lahví barví můj svět,
až vše zdá se zelené,
zelená kůra, zelený květ,
i tvé tváře zelené.
Včera život bez zelené byl pln běd,
dnes jsem se rozhodl zeleným parkem jít.
Slyšel jsem i zelený továren zpěv
a tak jsem začal i já dnes zeleně být.
Přečteno 304x
Tipy 3
Poslední tipující: Květka Š., Radek.oslov.Šafárik
Komentáře (1)
Komentujících (1)