Strom moudrosti
Anotace: O poznávání věčného a neměnného.
Uprostřed pole jabloň.
Zelený kmen, zelené listy
a jablka podobná tvářím.
A blízký člověk je si jistý -
- strom moudrosti koncem září
předá své vědění tvářím lidským.
Muž jablka prohlíží a vybírá,
a již pohledem myšlenky umírají.
Lidé poznávají a v poznaní jest život,
ale poznání jest smrt nazírají,
přesto nepoznává nikdo.
Život štěstím nazývají.
On utrhne jablko a skousne,
lehký po tváři rozlije se úsměv,
hluboký v srdci žal, ale v duši klid.
Jabloň stojí sama, zlomená, stojí nuzně,
shnilá jablka jsme nechávali ležet my,
a raději jsme do poslední chvíle trhali života růže.
Komentáře (0)