Faktografická
Anotace: něco z archeologie, něco z literatury...
Na zlomek vteřiny
tříští se zraky šamanů,
upírající se k pahorkům,
mohylovým pohřebištím
neznámých kultur.
Vynášejí v tichosti
k těmto místům odpočinku
bronzový model vozíku,
milavečský mladobronzový klenot.
V lesích číhají vlci,
daleko u karpatských lesů,
Bram Stoker se modlí za Draculu
a Poe rozmlouvá se svým havranem,
černým společníkem hororových básní.
V Mšeckých Žehrovicích
keltský kameník
dává podobu jednomu
z nejslavnějších
archeologických nálezů
z doby laténské;
kamenné hlavě druida,
jehož pohřbili do
honosné mohyly
s bohatou pohřební výbavou
a roztříštili jeho pravou hlavu.
A jinde zatím,
v jiném čase,
a jiné době
staví znavení otroci
honosné hrobky,
pyramidami se nazývající,
omdlévají
a umírají
ve stínech nevědomosti
ostatních, kteří je
následují do světů
za nilskými břehy...
Komentáře (0)