České moře bratrance Bédy
Anotace: Hlavní motiv téhle básničky ke mně přišel během cesty na Kokořínsko, kdy nás míjely kolony aut a my jsme si dělali legraci, že celá republika cestuje k moři a nám je hej, neboť zůstáváme :)
Jak to u nás doma bývá
na rodinné sešlosti
každý rád si zavzpomíná
na strasti i radosti
Já se vždycky nejvíc těším
na bratrance Bedřicha
když ten spustí, tak se všichni
popadáme za břicha
Vždy přemýšlím, copak dělá
že to všechno zažije
člověk na to ani nemá
dostatek fantazie
Už sedíme kolem stolu
Bedřich zvolna začíná
přes koleno dá si nohu
do stropu se zadívá
Ve vzpomínkách utápí se
a nemusím dodávat
že už místo jablek v míse
vidím Bédu cestovat
S přeplněným kufrem auta
s chutí jede světu vstříc
dům si sbalil do Trabanta
nezapomněl zhola nic
Vyhlídkovou jízdu zvolí
máme přeci krásnou vlast
to, že občas někdo troubí
nenaruší tuhle slast
Když plánoval dovolenou
zas přemýšlel o moři
všichni známí prý tam jedou
do soli se naložit
Do cestovky rychle musí
pozeptat se na ceny
záhy plný deziluzí
domů kráčí zkroušený
Užívat si slané vody
to by se mu líbilo
k tomu slunce, písku tuny
chladno by mu nebylo
Béda došel do chalupy
v hlavě zraje nový plán
hned vyrazil na nákupy
pozítří se vydá v dál
A tak jede v plné polní
rozhlíží se po kraji
u rybníků ještě zvolní
hádáme, kde zastaví
Vybral si až na počtvrté
ale byl prý spokojen
písečnou pláž zahlíd‘ ve tmě
v chatičce mu bylo hej
Po ránu si sbalil tašku
roztoužen jde k rybníku
nezapomněl dát si flašku
Radegasta do stínku
Kdo šel kolem, ten se divil
netradičním výjevům
neboť jen co pivo vypil
přesunul se ke břehu
teď si chystá lopatičky
kyblíček a slunečník
dózu s buchtou od tetičky
že se brzy občerství
již vesele důlek hloubí
vlhký písek vyčistí
umně vykopané strouhy
přívod vody zajistí
nikdo zatím nedomýšlí
co to Béda provádí
zřejmě stopy inženýrství
objeví se v pozadí
Vidím živě před očima
celý výjev bizarní
vyhrabaná v písku díra
svádí jej ke koupání
Teď však přišla jeho chvíle
odsypává sáčku půl
my už z vyprávění víme
že tam sypal mořskou sůl
Tak si Béda užil slunce
do soli se naložil
už se těší, jak si zase
„po mořsku“ zatáboří
Přečteno 339x
Tipy 6
Poslední tipující: Donne, CULIKATÁ, TetaKazi, tato22
Komentáře (3)
Komentujících (3)