někdy může být nebezpečné
pokud něco dobře znáte
protože časem vás to bude bavit
asi tak jako pohled na tapety…
co je však zajímavé
že i zaprášené tapety
mohou neočekávaně překvapit...
třeba jako vesmír
a jeho chování…
představte si
že vakuová energie
což je nejnižší energie
jakou je vesmír schopen mít
dovoluje ovládnout expanzi
v pozdní době
načež místo zpomalování
v určitém místě změní svůj tvar
a začne zrychlovat...
jak je to možné?
inu bylo to nutné
protože jinak
by se vesmír rozpínal dříve
než by měl
hvězdy a galaxie by nebyly schopné
přežít rychlé rozepnutí
a vesmír by bez nich byl
jen jednoduché prostředí…
příliš jednoduchý na to
aby v něm mohly žít bytosti
které by to dokázaly rozpoznat…
takže pozor pánové
hezky pomalu
dejte si u Vašich hvězd a galaxií
s těmi knoflíčky na halenkách záležet
teprve potom to můžete rozjet…