( inspirace z příběhu o lásce podle Johna Galsworthyho)
Není to už ani pravda,
že tuto ženu vodíval
podpažím vlaze rozjásaným,
že po stupních jejího srdce chodíval
s vlastním srdcem tak rozdrásaným.
Není to už ani pravda,
že tuto ženu snad miloval
a chtěl ji zjasnit poezií,
že se k jejím vlasům schyloval
a naslouchal, jak její žíly bijí.
Není to už ani pravda,
že on, pokorný a tichý,
si lhal, že může ji mít rád.
Dni se pěnily jak nejlepší víno
a pod jejich sluncem lůno nevěstčino
zrálo v zrádný plod.
Až přišel čas podzimních psot
a na stole nehřál révu,
ale jen vší krásy zbavenou Evu
vyhnanou z ráje plamenným mečem bezcitných vnad.
Není to už ani pravda,
už je to pradávno,
kdy své lodi na ráhno
vyvěsil smutně pravdivou vlajku odchodu.