Chytrý pasák
Jednoho dne starý král
svojí dceři přikázal,
že se má vdát, a to hned.
Informace obletí svět.
Sjíždí se princové, ale její srdce hoří
láskou k pasákovi ze zámoří.
Král jejich svatbě však nechce svolit,
pasák musí 3 úkoly splnit.
Splnil je. Když se to dozvěděl král,
nejdřív byl naštvaný, potom se smál.
Řekl pasákovi: „Dobře, kloučku,
tak do tohoto kloboučku
dám papíru dva kusy.
Budou na nich nápisy.
Vytáhneš-li ten, s nápisem ´ŽIVOT´ , přežiješ.
Vytáhneš-li ten, s nápisem ´SMRT´ , bolestivě zemřeš.
Pokud přežiješ, dám ti svou dceru za ženu.
Rozmysli si, jestli to riskneš i za tuhle cenu.“
Pasákovo srdce buší.
Chce princeznu, ale velkou zradu tuší
a protože to není zrovna blb,
ví, že v klobouku bude dvakrát ´SMRT´,
takže, jestli má do toho jít, váhal.
Dalším dnem skutečně z klobouku tahal.
Život si zachránil, princeznu vzal,
ale jak to dokázal??
ODPOVĚĎ:
Vytáhl si papírek (jeden z těch dvou, na kterých bylo ´SMRT´) a zničil ho (hodil ho do ohně, spolknul, nebo něco takového). Přihlížející řekli, že to nevadí, že se podívají na to, co v klobouku zbylo. Že jestli v klobouku zůstalo ´ŽIVOT´, tak si logicky musel vytáhnout ´SMRT´. Jestli však v klobouku zbylo ´SMRT´, tak si musel vytáhnout ´ŽIVOT´. A v klobouku zůstal druhý ze dvou papírků s nápisem ´SMRT´. Takže řekli, že si pasák vytáhl ´ŽIVOT´. A králův slib byl: „Pokud přežiješ, dám ti svou dceru za ženu“. A král musí svůj slib splnit.
Komentáře (0)