Chytili rybku z bystřiny
A do rybníčku dali ji
K vyžraným kaprům domácím
Jen cpát se tu měli na práci
Rybka se chvíli zdráhala
Potom se s kapry nacpala
Cpala se denně, vyrostla
Rybář, ten z toho radost má
Štika dospěla z rybičky
V rybníce začli honičky
Báječně daří se cizím
Původní kapři však mizí
Jednou si na štiku počkali
Společně v hejnu ji sežrali
Mysleli, že tím vše přestalo
Jenže když maso tak chutnalo
Ke žrádlu rybáře nezájem
V rybníce žerou se navzájem
Krvavě rudá čeří se voda
Nejslabších jedinců nebude škoda
Silní ti sílí dál a rybář tleská
Kapříky choval, sumce má dneska
Nekrmí, zahálí, na žrádle šetří
Zbyli mu dva sumci, tlustí jak vepři
Ze sumců potěrem rybník se plní
Veliké ryby tu dělají vlny
Mne rybář ruce své, k bohatství přišel
Sám list si namíchal, rozdal i píše.