MALÁ
Ležíc pod bílou peřinou,
má duše roztrhaná
na tisíc kousků,
jak kdyby snášel se sníh.
Pomalu, pokradmu
blíží se k nám čas vánoční.
Snad chtěl bych zazpívat,
snad Rybovu mši půlnoční.
Padají bílé polštáře
doprostřed černé noci.
Zachraň ty, bože, lampáře,
co umírá sám o půlnoci.
VELKÁ
Jen ležím v bílých peřinách
a hlavou prší mi sníh.
Jen modlím se potichu do ticha
slovy posvátných pijanů.
Jak zní ta vánoční modlitba?
Ta mantra sobotních rán.
Ach bože, myslím si, opravdu,
už nikdy nebudu pít.
Jen ležím v bílých peřinách
a chlad se dere do tváří
a hostitelkou tma je mi
v nitru mém čistě snovém.
V hlavě krouží na tisíc otázek.
Kdo dal mi ten drahý dar?
Že spatřit smím aspoň na chvíli,
ten svatý vánoční čas?
Tak zespodu hřeje mne svědomí,
však na plicích spálil mně hřích.
Kdyby tak přestal padat
proklatý, bělavý sníh.
Tak skládám svou poslední přísahu,
za život bez příkoří
a opouštím tělesnou podstatu,
má svíčka adventní právě hoří.