Anotace: ...
Jen zachovávej si svou čest:
poctivě koukej život vést,
rovně stát a rovně jít, bez oklik
a nepřejímat příliš zvyky štik
jež kluzké jsou
a slizké
a z touhy mrzké, nízké
všude proklouznou
a zapomínajíce mravy lidské
pak všeho, co si doba žádá
pro dosažení úspěchu
se chytí:
podvod, lest, úskok nebo zrada
- jen když je co dát do měchu!
A potom hledat útěchu
v tom, že není zbytí,
když všichni dělají to stejně.
Ne! Člověk má neochvějně
bránit svou poctivost.
Bohatý i chudý.
A křičet nahlas : "Dost!"
když nespravedlnost
šíříc světem bludy
nás mění na obludy.