Anotace: Exsultate! Jubilate!
.
I. exsultate
Odpočinek?
Odpočinek je důležitá věc
To ví každej Chtěla jsem si odpočinout
ale místo toho jsem jenom čuměla
do zdi a nechala automatický myšlenky
aby mě ničily
když jsem pak po sto padesátý
myslela na to, že chci umřít
řekla jsem si
to asi nebude to
co jsem chtěla
ale já jsem to měla
jen jsem to nevyužila
ne
není třeba minulýho času
je třeba odstranit posesiva
já jsem komunistka už dávno
ale než jsem si to uvědomila
posrala jsem, co se dalo
že prej vlastnění
to je kravina
v jistým smyslu jo Nakonec
jsem se nenechala jenom
vlastnit
já se nechala vyvlastnit
něco jsem získala zpátky
v restitucích
něco je nenávratně pryč
asi je toho pryč příliš
protože dobíhám ze zásob
Někde se budu muset napít
II. jubilate
město už není moje
vždycky bylo moje
ale teď
teď patří milionu dalších lidí
a milionu ještě dalších
úplně jinejch a cizích lidí
který neznám
který neznaj mě
který nechápu
a který mě taky nechápou
i kočkám
psům těch lidí
dependentním i indepedentním ptákům
takovejm i onakejm potkanům
myším domácím
myším laboratorním
myším krmným
a tak
zrkadlo vlastnitele je věc
která bolí
jseš-li moc velkej narcis
máš-li se příliš rád
pak z toho budeš mít kulový
nic už nemám
nic mi nepatří
ale když s tim splynu
budu zase taková
jako dřív
Já jsem uměla bejt šťastná
i když mi bylo nejhůř
teď je mi dobře a
cejtim se jak duch
necejtim se vůbec
to město, ve kterym bydlim
to už je někde jinde
když tudy chodim
nechodim místem
ale vzpomínkou
ulicí
na kterou si nemůžu sáhnout
zrkadlo vlastnitele je těžký
a bolí Zrkadlo vlastnitele
je zrkadlo zříkatele
kterej o tom neví
já nevim, co je žít
a budu ráda, až přestanu používat
slovo já
.