Všichni jsme tuláky
své vlasní duše,
narodit,
ulpět,
odejít,
jako bys fouknul do pampelišek,
nic víc a nic míň,
kráčíme, po té naší Via Dolorose,
roztrhané rukávy,
rozevlété vlasy,
v puse ještě slabá příchuť
z předešlé noci,
kterou tu zajídáme dobrým, prostým chlebem...
Zítra nás čeká opět další svítání
a já se tu už nechci hloupě bát,
ne, noc drží v ruce bič
a rozráží mé dnešní kroky,
na hlavě koruna z jeřabin
a pomyslné trny vytvářejí svatozář...
A Ty spíš
a možná se Ti zdá,
že Ti tady strouhám zázvor do čaje,
na polštáři leží nejnovější přebal Remarqua
a já Ti přijdu tolik krásná,
tolik krásná zadarmo,
jako když zafoukáš do pampelišky
a řekneš:
"Maličká, já se tu zbláznil do Tvé pihy na zádech
Ty jsi ta má Via Dolorosa...."
Pak tady po nocích hltám Tvůj hlas
a přesto, stojím pevně na Zemi,
ne, už nemůžu být naivní,
snílek, co budívá se ze spaní
a ptá se: "Bože, můj Ty Bože, proč?"
I kdybys, kdyby ses mi z rána rozplynul
a chytal míče na vedlejším poli,
pro tento okamžík, ne, nemám víc
a ani nechci,
jsem tu tisíce let rozpačitě stejná
a má noc voní kousky Tebe,
jako bys fouknul do pampelišek...
Víš vůbec,
že to nejsou jen čtyři nesmyslné roky?
"celý svět je vitráž s barevnými sklíčky
je na nich nápis: Credo quia absurdum...!"
23.10.2013 14:02:23 | La Suneteto
Moc pěkné,ne nadarmo jsme jako děti rádi foukali do pampelišek a pak sledovali houfy malých parašutistů jak mizí v dáli.Kam asi doletí?
Je to kouzelné a úplně zadarmo.Krásně jsi to použila.Také to mám v jedné
básni,tuším ,že se jmenuje Pampeliška.
01.07.2013 11:47:46 | Jozef Bojanovský