Anotace: Je básnění droga? A jak se měří její účinnost? ;-) (Básnění zde chápu v širším slova smyslu – jako veškerou literaturu. A jako u všech mých podobných věcí, je to lehce ironizující nadsázka bez patosu.)
(BÁ)SNĚNÍ
Kde bere se to nutkání
chytat slova kdesi ve vzduchu
klást je pak řádek po řádku
jak brambory do půdy čerstvě rozorané
anebo je rozfoukat
jak chmýří pampelišek
a doufat že rozsvítí lucerničky
až někde za obzorem
nejtajnějších přání
Jeden si staví vojáčky
do šiků v pochodovém rytmu
Druhý zas raděj svolává
anarchisty s pekelnými stroji
podvratně vrženými
do nečekaných souvislostí
Zapeklitých někdy i tak
že nejedno dítě potraceno
dřív než počato
Kdo hledat chce myšlenku tam
kde druhým zdá se skryta
již napůl poetou
Vždyť jen blázen dává
před rozumem přednost snění
a hledá třetí neznámou
v rovnici jen o dvou
I vlastní abecedu nejraděj by stvořil
kdo luští tajenku své mysli
aby ji zašifroval do vět
jež bez hadačů se už nikdy nerozpletou
(občas ani s nimi)
Když žatva přesto zdaří se
bohaté dožínky lze strojit -
co čtenář
to objev nové pravdy
I kmotra múza
si pak často není jista
zda zrodil se život nový
nebo jen zhoubné bujení
Kdepak ruleta
karban
drogy
či jiné vášně doby
Ty vedou jen k marné extázi
BÁSNĚNÍ
však zbraň je
mocná všeho
dokáže laskat
dráždit
svádět
stahovat hrdla
vraštit čela
zatínat pěsti
i smrti vysmívat se
oživit víly či draky z pohádek
lákat tě do snů
z nich tě i budit
vyvolat přízraky dle přání
Když dupne pak na kuří oko
vyvolá ještě mnohem víc -
šabat všech pekelných sil
zuřivé
BĚSNĚNÍ
Praha, 6.10.2013
Parádní četba:-) (co jiného taky od tebe chtít... :-)
06.10.2013 19:44:42 | Robin Marnolli
Taková slova povzbudí vždy - od toho, kdo vidí hluboko pod povrch, pak o to víc... :-) Pokorně děkuji.
06.10.2013 20:10:04 | Amonasr