na hlubokém a nekonečném nebi
pod šedavou mlhou mrtvých samot
černavá křídla s tlejícím oparem
důlky vykroužené mokrou tuší
sedává tam potemnělá
a syčí jako sova
s těžkým úpalem
až suché listy úpějí
a kapky rosných krůpějí
praskají jejím dechem
není zrovna milostná
spíš truchlivá jak zahrada
podseklých růží
jak modlitba v docela
prázdné posteli
spíš jako těžké spaní
když s hvězdami se druží
a pařátem skoro vraním
stříhá dlouhé plátno tmy
než se vztekle zašklebí
a trhne rozpáraným pláštěm
ale to už se v ranním šerosvitu
zvedají stíny podzimních katedrál
a kývají zvony které zahání
každou mazanou smrt
a tříští zbylé ticho
přízračné noci
v horkém
podpaždí