Anotace: Volné pohrávání. Kardinální ctnosti formuloval Platón v Ústavě jako požadavky na občany ideálního městského státu. Ve středověku se staly součástí hlavních křesťanských ctností vedle tří „teologických" – víry, naděje a lásky. Měl by z nás Platón radost?
KARDINÁLNÍ CTNOSTI
SPRAVEDLNOST
nenadbíhat davu
nestranit silnějšímu
jedno zda penězi či svaly
na cestě mezi rentiéry
nesplatíš kredit
půjčený ze svých vkladů
kočičím zlatem ani tržbami
z propadákové derniéry
OBEZŘETNOST
zajíci v pytlích od dealerů
třpytivé tretky brakového střihu
jsou k mání za hubičku
klidně i na úvěr
hlupák se snadno spálí
pošimrán pod bradou
děvkami od reklamy
nejen vůl – taky amatér
MÍRNOST
nešimrat běsy na chodidle
dřív než se sami probudí
i pak je ukonejšit
medovými sliby
třebas falešnými
uspat je pod narkózou
laskavost plaší aroganci
publiku se víc líbí
STATEČNOST
neuhnout pohledem
před otázkou v očích
ještě nevyhaslých
snad jsem nežil marně?
nemít strach převzít štafetu
na obrátce času
směle se zeptat na totéž
až přijde řada na mě
Praha, 22.1.2015
https://www.youtube.com/watch?v=UhW4z8j5AVI&list=PLztyJWUZ0VOrUzoV8S7g3Fp2BiSJPEV4W&index=12