600
někdy vás upálí
ne aby z vás udělali hrdinu
ale že jim překážíte
v jejich plánech
zkrátka potřebují klid na práci
a vy jim ho rušíte
chtějí mít jednoho božího zástupce na zemi
místo tří
nemají chuť si to nechat zkazit
nějakým zavilým heretikem
který pro jakousi směšnou pravdu
nechápe momentální priority
dnes se heretikové neupalují na hranici
pravda se mnohem účinněji pálí v televizi
kdo by se zajímal o hrdiny
když víc se třpytí celebrity
mamon
nejvyšší boží zástupce na zemi
vládne církvím i nevěřícím
v dojemné symbióze
jeho šaškové vytrubují zjevené priority
jako malou násobilku
hrdinové
uchcávají
smíchy u monitorů
Slezsko, 6.7.2015
https://www.youtube.com/watch?v=ngc-QcnbrSM
jo jo Honzík byl reformátor, ale jak dopad co...
09.07.2015 20:30:25 | básněnka
Byla to jeho volba - na rozdíl od těch všelijakých pozdějších interpretací. Nejúsměvnější je to, co z jeho odkazu i současná katolická církev (a nejen ona) zamlčuje. Nechtěně tak podtrhuje stálou aktuálnost jeho oběti.
10.07.2015 18:24:57 | Amonasr
Pěkné.No, snad jen k tomu mamonu.Někde jsem nedávno slyšel tuto větu.
Žádný člověk není tak bohatý, aby si mohl koupit svojí minulost.
No, a tady mamon evidentně selhává.Každý sám za sebe neseme svojí kůži na trh, žádné kolektivní viny, žádné podobné výmluvy, to by bylo hodně jednoduché.
06.07.2015 13:43:24 | Jeněcovevzduchukrásného