ZÁZRAK
zářivý velepomeranč – šibalsky usměvavý rarach
vznáší se poslední srpnovou tmou
jak návěstidlo vítající září
na dluh vypůjčený lampion
z průvodu zítřejších prvňáčků
než nad nimi prvně spadne klec
teď ještě chlácholivý závan afrického fénu
jitří fantazii kubistické skládanky
poskakujících blikavých oken
tu a tam postaru modlících se střech
sedím jak pasažér na horní palubě bludné lodi
přes bílé zábradlí pozoruji vzdalující se břeh
už pětapadesátého léta
od mých prvních drobných krůčků
s aktovkou na zádech do dosud neznámého světa
dnes doplul jsem až sem
podoben barevné skvrně v obrazu malíře Foltýna
udiven že půlstoletí je skoro nic
vesmír je malý tak
až schoulil se mi do klína
skutečně ne já jemu – to on mně
zde na žižkovském balkoně
hladím jej zlehka
jen ať si u mě spočine
daleko od hrůz a od válek
patříme k sobě
jsme přece jedna rodina
mraky si hrají na schovku s rozsvíceným balonem
tajemným rytmem oddechuje božský klid
zdobený cinknutím tramvaje
perličkami hlasů
protkaný vrnícími i štkavými motory
zázrak je dnes tak hmatatelný
vstoupil jsem do něj – co víc bych mohl chtít
vše zdá se spjato s věčností
přitom tak křehce zranitelné
prvňáčci zítra ráno zas
poprvé půjdou do školy
Praha, 31.8.2015
https://www.youtube.com/watch?v=-FbwINVts7c
....ty dokážeš viděti pod povrch všeho .... to je neskutečně krásné...
04.02.2016 00:10:56 | tvořilka
křehká zranitelnosti...děkuji Ti za štěstí...pocítit zázrak...ve své otevřenoSTi...úsměv.z
01.09.2015 23:11:27 | zdenka
Ta je mimořádná, Amonasře. Čistá, poctivá. Lehounce mě cosi obešlo a objalo... děkuju.
01.09.2015 22:56:44 | Pamína
Asi první text, který se mi od tebe líbí tak, že bych nezměnila vůbec nic :) Vystihl jsi ten okamžik super. Musím říct, že tahle poetika je mi velmi blízká. Asi to bude tím, že o podobné poetice jsem teď psala článek, zahrál jsi na mou strunu dnes :)
01.09.2015 11:22:12 | Bylinná směs