Poslední žhavý tanečník prchá ze zajetí komína,
teplo se vytrácí, oheň zhasíná;
nad korbelem rozbitým se zbytky medoviny
se šklebí ústa, v nichž se mísí krev a sliny;
ani dívky se sukní často vykasanou
dnes při bitkách a pitkách nezůstaly stranou;
a já sedím na šachovnici podivného tvaru
a mé rudé řeky dosahují bodu varu
a já sedím a kolem mě tvoří stěny
štíty, meče, kopí a vůně pivní pěny;
a já sedím, ač slyším, jak řvou "Vstaň"
a rázem místo rohu v ruce mé je zbraň!
Seděl jsem, než z nedostupné dáli
dolehly až ke mně výzvy psané vojáky i králi;
seděl jsem, kolem Litha, Kupala,
až v konci ke svým mě povolala Valhalla!
Vím, že moje slovo slyšíte;
ptám se: PROČ STÁLE SEDÍTE?