Růží vede zdá se snad
potok z pramene teplého
původu prapodivného
vede potok skrz růžový sad
Voda chuť má zvláštní
barví myšlenky v míze
balí to pavoučí příze
je hořká a sladce čpí
Marně rytíř v potoce stojí
voda vytéká z hluboké země
a tak rytíř jen stojí němě
a hledí v růžový sad
Země vysychá a potok též
rytíři nestůj tam! Utíkej!
Raději roky prach cesty polykej!
Toho sadu se navždy střež!
Dlouhé míle máš ještě před sebou
navždy povezeš růžový květ
dokud nebudeš bělý kmet
dokud tvé bodláčí vody potoka zalejou