Anotace: Tato báseň nebyla pro mou milou a přeci se její inspirací stala, když jsem se snažil vyjádřit, co pro mne znamená krásný úsměv.
Dovolte mi troufalost
přirovnat Vás směle
k věcem, událostem
co vnímám jen vřele
Když Vás spatřím krátce
úsměv se roztančí
blues se v jazz otočí
hořkost chutná sladce
Nejlépe snad přirovnat to
ku letnímu dešti
schladí co třeští
je cennější než zlato
Když přijdu k Vám blíže
změní se trochu
však nemějte strachu
to Vaší krásy tíže
Snad nejlépe bych mohl říci
je vrcholem té chvíle
na dokonalém díle
a srovnat se dá se skořicí
Pak je moment první
kdy srdce zrychlí krok
a ten krok je pak skok
když oči se zaklíní
Ten pocit bych srovnat chtěl
s úsvitem v obloze temné
kdy červánky jemné
jsem na očích měl
Pak troufalost poslední
na srdci ještě mám
a rád se přiznám Vám
jak úsměv Váš hladí
Radost mi nosí jako jen jedna věc
a smutek zahání snadno
srovnat je však není radno
hudba a úsměv Váš jsou rozdílné přec
Tak troufalost dovolte drobnou jen
jsem jen básníkem zbrklým
a ve slovech neobvyklým
jsem však snílkem co miluje sen