Dej mi smečku vlků se silou medvědů,
ať dokonám dílo dávných reků, jak nejlépe dovedu;
dej mi moudrost sovy a zrak ostrý, jak má rys,
bych naplnil prázdné rovy a ze světa setřel hnis;
Dej mi ostré spáry orlů a hladné zuby štik;
pak ze vsí, měst i dolů se naposledy rozzní křik;
Dej mi tvrdost starých dubů a smrtící chlad řek;
ať už zpěněnou mám hubu a z nozder doutná vztek!