Nejsem a jsem v životě svém uvězněn,
v myšlence skryté do uší tolikrát slyšel jsem,
jen výčitky a prach se sklízí
však za oknem už nový den vzhlíží,
pojď a vykroč a žij,
už né sen, však cos tu,
tiché a nevidoucí pouto tě drží,
marně tápeš ve tmě, cizí to ruka
opět tě zpět vrací...
a lepkavá pavučina, hnusem se příčí,
do oči a úst se prázdná slova vklíčí,
už nevíš a necítíš,
popaden bez dechu, kroky se plíží
a temno blíž a blíž.
Leč cos tu uslyšíš někde z hloubi
jako naději vzdálenou svůj vlastní hlas,
odněkud zdáli ti šeptá nebo volá
pojď a neboj se, jen vykroč....
tak s bázní první krůčky,
opatrně jako batole se rodí
a lepkavá pavučina a strach mizí
jen vzpomínka někde uvnitř jí připomíná,
aby ten co chce žít, nezapomínal.