ZAČÁTKY A JISKRY
žádný život se nežije
od konce
vždy jen od začátku
každý den
každá hodina
ba i minuta
vteřina
jsou pokaždé novými začátky
s předem nezaručenými
konci
některé začátky
jsou zdánlivě samozřejmé
jiné nadmíru obtížné
těžké
složité
a jsou i ty
úplně nejtěžší
podobající se konci
je ale jen na nás
na nás samotných
co sami sobě dopustíme
i když nás kolikrát
zaživa pohřbívají
různí samozvaní soudci
komu však zbývá
třeba jen slabý kousek dechu
stále neztratil šanci pro poznání
že rozdmýchat lze i tu nejdrobnější jiskru
že jiskrou života je láska
a že ta jediná
je nadána tou zázračnou mocí
zůstat nehynoucí
Praha, 8.6.2017
https://www.youtube.com/watch?v=DXQkplGz05c
co sami na sobě dopustíme :-)
nedávno jsem mluvila pracovně s jedním hokejistou, žije se zpěvačkou a kál se sám nad sebou... plakal... mlčela jsem... ten život je zlej, co? a podíval se na mě... jo? proč? že se mi to teď tohle vše děje... vy mi nelitujete? ne... zamračil se... sklízíte jen to,co jste zasel, nemyslíte? já? vy... jsem si přišel pro radu a vy takhle... pro radu? to jsem vám nikdy neslíbila... ale... ale? a rozplakal se...podala jsem mu kapesník... vy mi nepovíte nic o lítosti? přišel jste se politovat a lítost přijmout? ano... nelituju, pardon... jsem se chtěl zabít... ano? jak přesně? co je to za otázky tohle? přívětivé k vaší situaci... otřel slzy, já já já jsem... já vím, a? používáte stejnej kapesník jako kdokoli jiný a slzy taky nemáte jiné... jste na mě tvrdá, proč? nejsem... vy se vyčleňujete... já já... vím, že jste... a v duchu se zasmála...
některé začátky
jsou zdánlivě samozřejmé
jiné nadmíru obtížné
těžké
složité
15.06.2017 02:13:44 | zelená víla
Pěkně - tohle by se dalo zavěsit i jako samostatné dílko, ode mě máš předem ST :-) Myslím, že občas používám podobné přístupy - pouhá lítost a prolévání slz zpravidla nikoho nenakopne... ;-) Rozumíme si, díky :-)
15.06.2017 16:31:58 | Amonasr
Ano, těžké začátky podobající se konci. Občas se s tím člověk musí utkat. Ať žijí jiskry a ať jsou k nám milosrdné...
13.06.2017 12:54:34 | Koblížek
...jen pozor na Jiskru života od pana Remarque...četl jsem jednou a už bych to znovu nezkoušel...
10.06.2017 14:35:01 | Jort
Tak teď jsi mě, Jorte, docela dostal - jako gymnazisté jsme Remarquea přímo hltali, byl tenkrát ve velké módě, ale vůbec si nevzpomínám, že bych o této knize kdy něco slyšel. Schválně jsem si ji tedy vygúgloval a zjistil, že u nás vyšla v r. 1969, t.zn. dokonce ve stejném roce, kdy jsem na gymnázium nastoupil. Tak z toho jsem jelen - nejspíš ji nečetla ani naše češtinářka, jinak by nám přece o ní řekla. A pravděpodobně ji neměli ani v naší knihovně, to bych na ni taky musel narazit. Člověk má zkrátka celý život co objevovat a co dohánět. Ovšem podle obsahu to asi opravdu musí být hodně nelehké čtení...
10.06.2017 16:21:12 | Amonasr