17.11.1989
Anotace: okolo mě vonělo horké pečivo...
pracoval jsem tenkrát v Holešovické pekárně
tu brigádu mi sehnal Petr
škola nás dva každý pátek po obědě uvolňovala
protože jsme tímto způsobem budovali socialismus
já jsem šel pracovat do pekárny a Petr jel na chalupu
jeho táta už od oběda túroval Wartburga před domem
a s úderem třinácté hodiny (za pískotu gum) odjížděl na víkend
mně směna končila okolo půlnoci
vydělával jsem si tam tolik peněz
že to nestačilo ani na cigarety
bonusem ale bylo čerstvé pečivo
které jsem každý pátek kradl domů
pokaždé jsem bral
pro celou rodinu
dva bochníky chleba, dvacet housek a vánočku
vše jsem vložil na dno batohu a zakryl pláštěm
jednou jsem si ale batoh zapomněl doma
musel jsem použít igelitky
horké pečivo jsem vložil do tašek
a ty jsem opatrně pronesl pod oknem vrátnice
ve které podřimoval noční vrátný
odpíchl jsem sebe i Petra
který se právě válel někde na chalupě
a šel jsem noční Prahou domů
ulice byly touto dobou vždy tmavé a osiřelé
vlastně jsem cestou domů téměř nikdy nikoho nepotkal
šel jsem prázdnou ulicí a najednou uslyšel policejní houkačku
instinktivně jsem zaběhl do tmavého průjezdu
a přitiskl se ke zdi
okolo proletěla ulicí policejní Volha
nevšimli si mě…
zůstal jsem ještě chvíli stát
abych nebudil pozornost a začal jsem přemýšlet
pomalu mi začalo vše docházet
v Holešovické pekárně se ztrácelo pravidelně pečivo
a oni se dnes tomu rozhodli přijít na kloub
všiml jsem si
že igelitky se mi pod tíhou a vlivem teploty pečiva
začaly prodlužovat
když jsem vycházel z pekárny
vypadaly normálně
teď ale byly minimálně o čtvrt metru delší
musel jsem trochu přizvednout ruce
abych igelitky nešoupal po zemi
opatrnou chůzí jsem se podél domů vydal na další cestu
v dálce byly slyšet policejní sirény
přískoky tmavými místy
jsem se pokoušel dostat s kontrabandem domů
asi dvě stě metrů přede mnou
najednou z ničeho nic
přes ulici přeběhla skupina policajtů s obušky
a okolo mě projela (tentokrát v opačném směru) další dvě policejní auta
igelitky se už dotýkaly země
tenký materiál se pod náporem horkého pečiva stále prodlužoval
ucha igelitek jsem musel držet
až u svých ramen
atmosféra začala pěkně houstnout
široko daleko
okolo mě vonělo horké pečivo
všude byli policajti…
rozhodl jsem se zbavit zboží
postupně jsem jednotlivé housky
a natrhané části chlebů a vánočky házel do popelnic a domovních vchodů
tak jsem se nenápadně zbavil všeho
co jsem nakradl
prodloužené igelitky jsem nacpal do kanálu
vyšel jsem na osvětlenou část ulice a pomalou chůzí se vydal domů
okolo mě jezdila policejní auta
furgony
a všude pobíhali policajti
zůstal jsem v klidu, nic na mě neměli...
Přečteno 507x
Tipy 26
Poslední tipující: jitka.svobodova, Iva Husárková, zelená víla, Amonasr, Fany, Kett, Ruda Štola, Philogyny1, Jort, Dreamy, ...
Komentáře (19)
Komentujících (7)