Anotace: 10. 9. 2017.
* * *
Předevčírem
když vítr nafoukal na rty
pichlavou jinovatku
za klavírem
tišícím uřvaný levharty
čas chodil pozpátku
anděl sedí na kúru
procházíš kostelem
a zastavenej svět
s odstínem purpuru
ulpívá na omšelém
oltáři kde Kristovo tělo
kropí pohled sádrových reliéfů
proč světlo dopadá jen na tvou tvář
když tma je všude okolo
anděl na kúru ztratil svatozář
z láhve od vína zní violo
žhavé nitě slov proplétají záhyby
a rachotící střepy skla
v očích vzbuzují pochyby
když dozní melodie… zastaví se čas
dnes se objímáme
mlčky můžem strachu vzdorovat
strach oba známe
krásné je nechat myšlenky kolovat
zítra červánky pozorovat
před rokem anděl získá svatozář
zanedlouho stane se samotář
vězněm následujícího dne
jeho srdce tlakem se dme
…
pozítří ses procházela kostelem
světlo ulpělo na omšelém
oltáři od něhož kráčíš předevčírem
oltář má monstranci se safírem
…
- - a já to obdivuju
když čas šel pozpátku
když se zastavil
rozmotal jsem oprátku
a o lásce tiše snil.
* * *