Anotace: Třeba Ti ji jednou přečtu, nebo si k Tobě najde cestu, nebo to nevydržím a pošlu Ti ji. (Tolik se změnilo - https://www.liter.cz/basne-ostatni-273889-cist ...nakonec je to vlastně dobře. Víš, nikdy jsem to neřekla nahlas, ale...vyhrály jsme)
Podnikla jsem výlet
vstříc odvrácené
straně naší minulosti.
Té, o které už léta
nemluvíme, v rámci pudu
sebezáchovy číslo 100.0.
Viděla jsem
všechny ty louky
plné božských květů
našeho prvního ráje,
které jsi mi ukázala
a pomohla stvořit
v jednom z mých prvních světů.
Viděla jsem všechny ty okvětní lístky
Tvých růží a kopretin,
které jsem postupně roztrhala,
všechna ta stébla lučních trav,
která jsem zadupala do země.
Víš, já vlastně nevím,
co se ještě dá říct.
Všechno slova, která měla váhu,
jsem myslím vyplýtvala
ve spisu omluv číslo 25.
A jediný pocit,
co mi zůstal po tom,
co všechno ostatní
se navždy rozplynulo
ve všech těch vesmírech minulosti,
je upřímná lítost
nad všemi těmi pošlapanými květy.
A tak doufám,
že jak tak dál popluji
na té nové lodi života,
přijde snad den,
kdy se postavím na naši louku
a uvidím kopretiny zase kvést.
Ale když dovolíš,
alespoň kapku té lístosti,
možná i dvě, tři nebo pár tisíc,
si nechám blízko u srdce
jako připomínku vděku
za to, že kým jsem
byla, už nejsem, a kým jsem,
jsem hlavně díky Tobě.
PS: Děkuji Ti...