Když muž dostane chuť v řež jít,
souzeno mu v míru, v klidu žít;
Když chlapci v školách sevřou tužky,
mnohdy radši třímali by pušky;
A když manžel raději než doma s ženou
by stínal hlavy šavlí nabroušenou;
Tehdy pročítám dějiny svých mladických let
a v hněvu pěst svírám, jak krutý je svět.
A pak v konci jedním jsem si jist,
že spíš než láska plní srdce nenávist