S nostalgií vzpomínám na ty časy,
kdy jsem ještě neměla okovy.
Tekla jsem pozvolna a klidně,
byla jsem domovem raků a ryb,
v mém proudu se koupaly děti.
Ale dali mi pouta a zotročili mě,
už nemůžu jít, kam sama chci.
Do cesty mi postavili zrůdnou zeď,
a strážci nepolevují ve své činnosti.
Jakým právem činí takové zlo?
Lidé chtějí téci svým korytem,
ale mně to dovolit nechtějí.
A já se zas a znova ptám:
Kdo jim dal to právo?
A strážci nevědí, že mě plní zlobou,
že myslím celý čas jen na to,
až ve vší své mohutnosti a nemyslitelné síle,
po všech těch letech bezpráví,
se mě chopí amok a roztrhnu i skálu.
Můj vztek bude nekonečný a proud strašlivý.
Pomstu si zlo vypije do poslední kapky.
Zničím vše, co mi bude stát v cestě,
strhnu všeliká lidská stavení,
která jsou pro mě jen domečky z karet.
A vyhubím pokolení strážců,
bez slitování až do posledního muže.
Tak naleznu zadostiučinění a zklidním se,
a můj proud se utiší se mnou.
Budu protékat krajinou zas jako dřív,
a tiché zurčení mě bude doprovázet.
Konečně budu svobodná,
jak odvěky jsem byla,
a činit budu dobře přírodě
a sloužit jen dobrým věcem,
už nikdy zlovůli člověka.
Tak tedy do práce!
Působivě napsané. Připomělo mi to biblický hněv Boha ;)
24.06.2018 07:28:32 | Slav Milo