Keď vojaci nemôžu zaspať
Keď si deň nezlomil väz
ani na poludnie
tak už nemá zmysel
vstávať z postele
dokončím ho ležmo
nech sa podlaha nerehoce
z mojej ochoty žiť
aspoň naoko
no predsa
jednoduchým pohybom
natrasiem homeoffice
a opäť doň ponorím hlavu
ako do akvária
medzi myšlienkožravé ryby
so zvedavými očami
nemusim už ani na záchod
celý svet sa mi schoval
do skleneného pohára
vyškierajúceho sa
mojimi vlastnými zubami
no nemám strach
veď ani nevidím
stačím ešte uhladiť
neposlušnú bielosť vlasov
ktoré ešte nedezertovali
do okolia
alebo ich neuniesol vietor
keď občas vystrčím hlavu
z okna paneláku
aby som si pripomenul vagón
z ktorého som v uniforme mával
svojej milej
ešte keď čas neplieskal okolo seba
ostnatým drôtom
koža sa mi krčí
ako periny
v ktorých som uctieval fyzickú lásku
a mám chuť sa z nej vyzliecť
ako z večného pyžama
striasť zo seba tú bezvládnosť
a škvrny
a ešte aspoň raz si zapoľovať
z balkóna na ľudí
no som slepý
stokilové viečka už dávno ukryli
vodnaté zbytky očí
v ktorých plávajú spomienky
na rozkazy
ktoré som neplnil rád
vždy som mal vlastnú hlavu
keď šlo o zabíjanie
taký je život a smrť
vojaka z presvedčenia
Přečteno 303x
Tipy 10
Poslední tipující: gallatea, hanele m., Frr, Philogyny1
Komentáře (0)