V černých deskách je příběh o všem štěstí,
je psaný krví, vetkaný do pověstí,
které už dávno lidé zapomněli.
Snad špatně zněly, snad ústa otupěly.
A tak v národní sbírce, pod nánosy prachu,
tu černé desky leží zcela beze strachu,
že by z nich měl jednou někdo zase číst.
Štěstí přece koupíš na vlastnický list.