OKRUŽNÍ CESTA
můj první výkřik kdysi oznamoval světu
že jsem konečně jen sám sebou
i když zněl možná polekaně
a nejspíš i hodně vylekaný byl
kdo by se taky divil
pokud zná jenom trochu svět
pak nastal velký zápas
o vlastní identitu
od sebe sama
mě chtěli čím dál víc vzdalovat
tohleto smíš
tamto dokonce musíš
toto naopak nikdy ne
nejdřív jsem hodně vzdoroval
postupně jsem však začal chápat
že se vyplatí dělat těm starším a silnějším radost
zkrátka být takový
jakého by mě chtěli mít
ať už ve škole či doma
opravdu jen sám sebou
jsem vlastně zůstal spíš mezi kamarády
volnost rovnost a bratrství
to bylo naše nevyslovené krédo
žádná otročina
pak přišla dospělost
a to je zase zcela jiné kafe
nutnost přinášet všelijaké oběti
a přitom nepřestřelit
příliš se neušpinit
v té věčné pračce špinavého prádla
nevsáknout do sebe cizí agresivní barvy
co by tě postupně rozežraly
nepřijít o svou podstatu
i přes občas urvaný knoflík
či natržený límec nebo kus manžety
když tohle přežiješ
dostaneš ještě další šanci
začít se k stáru vracet na začátek
najít si pro sebe vhodné vysprávky
jak být zase mnohem víc sám sebou
už ale bez zbytečného křiku
a snad i bez úleku při pohledu zpět
jak podivuhodná a zvláštní byla ta tvá cesta
z níž osud ti laskavě přece jen zdá se dopřál
s pokorou k sobě se opět vracet smět
tam odkud jsi kdysi dávno vyšel
než sejme ti z krku obojek tvých prošlapaných let
Praha, 26.3.2019
https://www.youtube.com/watch?v=g5U2Yvrqj3Q
Je mi hodně blízká, učarovala. :-)
18.04.2019 16:29:34 | Laika
To mám radost - děkuju :-) I z toho, že sis pro ni sáhla trochu hlouběji v čase ;-)
18.04.2019 16:33:01 | Amonasr
Tohle je můj kýbl pití, namíchaný ze všeho, co teče...
27.03.2019 11:10:35 | aravara
Tak od Tebe, který už ví, co život všechno obnáší, mě takové srozumění těší dvojnásob - dík :-))
27.03.2019 14:01:12 | Amonasr
Vobojek jsem sundala...byl strašně nepohodlnej a vodítko taky, kočce ho prostě nanasadíš :-)
26.03.2019 15:25:28 | básněnka