PALÁC
palác myšlenek
písmenek a slov
s tisíci komnat
lemujících nedohlednou enfiládu
tísní se v nich miliony frází
nadutých
prázdných i agresivních
jedna tupější než druhá
floskule přízemní i vzletné
často též kulhající
s berlemi pro chybějící či poraněné údy
v jiných si pro změnu poletují
bublinkovité pitomosti
na vytírání zraku druhým
někdy propletené v zaumných kudrlinkách
tvářících se jako šifry
pro tajemná nic
pomíjivé módní dekorace
podléhající dobovým trendům
příští ležáky
v přeplněných skladech zbytečných imitací
jen v nenápadných koutech
pro držitele klíčů od třináctých komnat a Pandořiných skříněk
si trpělivě hoví artefakty
čekající na hladivé jazýčky labužníků
k uspokojení pestrých chutí duší
krčí se raději v pološeru
aby se jich nezmocnily davy a všelijaká lůza
to se pak cennosti mění v pouťově ohmatané cetky
či dokonce výbušné směsi
ze kterých čiší ošklivost a hrůza
v paláci myšlenek
písmenek a slov
jsou koncertní i divadelní sály
kaple i hroby toho
co odlišuje člověka od zvířete
má však i bludiště plná strašidel a běsů
v nichž snadno zabloudí naivně důvěřivý
když se pod slovní palbou pomatenců splete
Valtice, 9.5.2019
https://www.youtube.com/watch?v=A_G3TM2N3s0
S písmen plachta a chytáš vítr. A my-trosečníci času, s Tebou životu na vlnách. Mělčiny bez tváří a hloubka vkusu vzdálila se do obzoru.
Pěkně sis to s "žádanou cyklickou porodní úmrtností svěžesti rozdal!" Super.
10.05.2019 18:50:35 | šerý
Pročítám si ji tam a zpět,
vybavuji si tvou klidnou tvář
a snažím se upustit od frází.
Tak snad mé díky za možnost tuto (jako všechny tvé) číst jako fráze nevyzní...:)
10.05.2019 09:47:32 | Dreamy