Zima, vlhko a hlad,
dvě krysy v holínce.
V zákopu si stlát,
ve snu lehat v peřince.
A ruce si mýt
jen v krvavém žoku.
O mír žadonit,
přitom přidat do kroku:
Pálíme salvy z děl.
Jistě a bez prodlení,
vždyť odměnu dostanem.
Jen nikdo nevěděl,
byli jsme podvedení…
Náš bůh byl satanem.
Generál rohatý,
ta šelma lítá,
chystá hostinu.
Krvaví kříž svatý
a člověk slzou vítá
cestu do stínů.
Nežli se rozední
jen výstřel poslední
zazní do noci…
Když člověk stal se číslem,
pak dobré zaměnil zlem,
zbyl pláč z bezmoci.
Když za hřmění tanků
uléhá k spánku,
ozve se… výbuch.
Smrt sešla se s časem,
život vydán za sen?
Nechť rozsoudí Bůh…
Když král i s rádci
si rozdělují jmění,
neví, že jsou zrádci,
jež padnou v zapomnění.
S nápadnou zrůdností
a tváří kamennou.
Že viny jsou prostí,
plácaj se v ramenou.
Když před hroby se kloní,
neznámé chválíce,
s úsměvem, bez svědomí
pokládají kytice.
Když znovu znějí salvy,
hrdličky mění za lvy
k uctění památek.
Pak pracovní den
bude povinen
slavit za svátek.
Jóó, vítězství to bylo – hurá!
Koho zajímají ztráty?
Lidi byli. A budou???
Jinde nálada ponurá –
děti nedočkaj se táty.
Hm… a mír? Prý je nudou…