JEDNOU
jen jednou se narodíš
a jenom jednou umřeš
alespoň v tomto životě
který je už jistý
snad všechno ostatní může být víckrát
dá se nějak zopakovat
nebo se o to aspoň pokusit
zopakovat nebo raději taky ne
i když prý do stejné řeky stejně můžeš vstoupit leda jednou
všechno je zkrátka relativní
záleží hlavně na úhlu pohledu
jen zrození a smrt jsou absolutní
pryč se slovíčkařením
myslí se totiž smrt bez přívlastků
prostě jen smrt
slibujeme si lásku až do smrti
jako by se láska dala slíbit
copak se na naši vůli ptá?
přijde si kdy chce sama
a taky kdy chce sama odejde
nebo zůstane
můžeme si ji sice i namlouvat
je to pak ale skutečně láska?
i každý okamžik je v životě jen jednou
jenže okamžik je čas
a ten je jenom jako
to my jsme se na něm pouze domluvili
před námi totiž nebyl
neměl ho kdo měřit
zrození a smrt si ale nikdo nevymyslí
ty prostě jsou nebo nejsou
i pohřeb budeš mít jen jednou
jedno zda s obřadem či bez
vlastně jen tělo co z tebe zbyde
duše se nepohřbívá
nedá se spálit ani zakopat
dokonce ani hodit do moře
nebo vystřelit do vesmíru
duše se nedá uchopit
ani spočítat či změřit
může jen onemocnět
dostat číslo diagnózy
octnout se v tabulkách
tabulky jsou mi z duše protivné
možná právě proto
že má duše o žádné číslo nestojí
i kdybych se z toho všeho spolu sní
měl jednou doopravdy zbláznit
Praha, 23.5.2019
https://www.youtube.com/watch?v=gnZgNYoZkeU