SNOVÁ RULETA
vykládat bizarní sny
je jako věštit z křišťálové koule
ať se na mě pan Freud nezlobí
i když před ním smekám
že s tím došel dál než do cirkusu
svět zkrátka zbožňuje podivíny
pokud je naopak rovnou nezatratí
sám mívám někdy sny
z nichž se mi nechce probudit
nehledě na výklady
protože se v nich cítím neskutečně fajn
tu a tam dokonce tak
že bych jim dal přednost i před životem
častěji bývám však vděčný osudu
za své docela obyčejné bytí
když se mi po probuzení strašně uleví
že ta šílená hrůza byl naštěstí jenom sen
třeba jsou naše sny
variantami možných životů po životě
taková snová ruleta
která se jednou zastaví
a nepustí nás už z jednoho z nich zpět
možná proto se někteří mrtví usmívají
zatímco jiným se ve tváři zračí děs
ač jen zřídka zdají se mi sny
z nichž bych se s chutí už neprobudil
přece jen se občas zdají
teď ještě přijít na to
jak právě při nich zastavit snovou ruletu
to mi žádný Freud asi neporadí
tak snad mi aspoň zkuste držet palce
ať se při své sázce jednou nespletu
Praha, 29.5.2019
https://www.youtube.com/watch?v=TnkjOHVK-H4
Sen je záhadné poselství noční strany naší bytosti.
C.G.Jung.
Sny bývají i prorocké. Možná, by se někteří mohli tady ne literu pochlubit.
29.05.2019 18:08:23 | Yry
Když ne Freud, tak Jung. No dobře, řekl to náhodou hezky :-))
A možná už se tu svými sny mnozí třeba i chlubí, jen to neřeknou nahlas. Taky jsem pár svých snů už tady přebásnil :-)) Ale nápad je to dobrý, tak do toho ;-)
30.05.2019 21:12:22 | Amonasr
To víš, že držím palce.
Já snům říkám "vesmír Ego." Můj rozum s fantazií soupeří o jeho dobývání. Mise letů v utajení mizí v černých dírách… raději. O mých "výpravách" se ani Freudovi nesnilo! Jen matka a některé milenky ví, co mám v noci za očima.
Mám Tě v programu dobře stráveného času. Jsem tomu opět rád.
29.05.2019 11:05:07 | šerý
Čtení Tvých komentářů je pro mě vždy zážitek - máš ohromnou imaginaci. A vždycky mi i zvednou náladu, jako třeba právě teď :-))
29.05.2019 15:05:12 | Amonasr