~Šachovnice~
~~~~~~~~
Na černobílé šachovnici
stojí bílý král a černý kůň
král ten toho koně osedlá si
a zajede až před královský trůn.
Tam čeká černá královna
se střelcem od bílé věže
královna tak milá,tak líbezná
proč ji král o své lásce lže?
Ozvaly se hradní zvony
a všichni ví že se blíží bílý král
na tom svém černém koni.
Ten bílý král by tuze rád
pěšáky černé z cesty odklidil
a černé královně dal darem mat.
-------------------