Anotace: Jedná se o kratičkou báseň věnovanou Děčínu – autorovu rodnému městu.
Lev s korunkou rybku svírá –
lev dvojího ocasu;
v červeném si poli tančí –
parmu drže u pasu.
Znám já město ve soutěsce
na dvou říček soutoku;
tyčí se tu zámek v skále –
jdoucím stane na oku.
Hleď, král s myslí převelikou –
daroval kdys jemu vzniku,
a tak ono vstoupit mohlo
v dějiny či píseň v mžiku.
Vímť já městečko královské,
kde Nebíčko pod nebíčkem,
na kterém se denně střídá
slunéčko zas se měsíčkem.
Mnoha mosty opředené
na zelené louce město;
v údolíčku posazené –
veď mě k němu, moje cesto.
K němu veď mě, cestičko,
ať jsem tam zakratičko;
ukaž směr mi, matičko, by
nepuklo mi srdíčko.