Anotace: Zůstali stát tváře,
Sú tam gramatické chyby pretože som slovák a preložil som to do českého jazyka, originá:
Ostali stáť tváre,
pod korisťou v prepychu.
Privítal som posledný
prievan v rannej tráve
a zostal len chrám zahalený
rúchom v kontinuálnom
tichu.
Svetlá na uliciach veľkomiest
ružovkasto menia svoj podtieň
vo večernom šere...
a keď kráčam
ruka v ruke,
hudba a sluch...
...ona už nikdy neuvidí,
nepominie a neucíti...
...okná dubových zrubov
rozovreté dokorán...
Premrhal som roky,
sypaním si soli do
svojich rán.
Akoby sa tu zbytočne
hemžil kŕdeľ krúžiacich
sa vrán.
Čmáral si poslednú spomienku...
...ktorá sa rozutekala do neznáma.
Svet je malý, dokonalý,
niekedy mi pozvoľna rozjíma
predstava, že vidím višňové sady
...a ich nádych trpkosti.
Mordovaný v osamelosti,
prelievam posledný vývar
zlosti.
Už veľa, žiaľ, zla sa zrodilo,
skoro ma to z balanséra
zhodilo...
...lenže tieto urgenty sú prikrátke,
roztavil som voskovú pečať...
...poslednej fľaše pri vývrtke.
Viecha, veltlín, vodka...
veď vieš, že týmto časom je už
dávno bodka...?
...a benzénové okruhy majú
svoje protilátky,
už viem, že
aj tento pôžitok mi je
prikrátky.
Ďalšia kontrakcia sa zrodí a dookola
budúcnosť novú éru splodí
...
No áno je to možné zo skutočného vnútra to napísanie nie je...
28.08.2019 10:23:38 | LiquidSoul
Promrhal jsem roky, sypáním si soli do svých ran.
Jakoby se zde zbytečně hemžilo hejno kroužících se vran... - plus také např.první věta je strašidelná. (zřejmě i s hrubkou nebo nerozumím)
Je tu snaha vyříct něco poetického, která ale není podložená vnitřním prožitkem, zřejmě ani prožitkem prázdnoty, jen skutečně prázdnotou. Proto básník sahá po známých frázích (promarněné roky, sůl do ran, hejno vran) které nevystihují nic, ani k sobě nejsou kompatibilní, někdy ani nejsou použité správně (hejno vran se nehemží, spíš vrány). Nepřekvapí proto v závěru citovaný zdroj, ano báseň je patrně celá inspirovaná "zvenku".
Není známý žádný recept jak zbavit básníka zvenčí nachytaného balastu a přimět ho obrátit svůj pohled dovnitř, skutečně do sebe a skutečně prostě promluvit. Když se to podaří mají oba vyhráno, básník i dílo.
(mnohá místa jsou sama o sobě dobrá, líbí se mi např. "tyto urgenty")
27.08.2019 07:14:56 | Karel Koryntka