Co vrylo se ti pod kůži
jak kérka se tě drží
oblečeš šat a schováš ji
však sám o ní vždy víš
Své staré rány lížeš si
vyješ jak pes na měsíc
ty musí občas zabolet
abys našel odpověď
"aby jsi" je špatně, správně "abys" - u toho "by" je paradoxně tvar znějící nespisovně správně. To je v češtině snad jediná taková nezvyklost a skoro "chyták" pravidel kdy správně je tvar znějící hovorově.
špatně je: já by jsem, ty by jsi, my by jsme, vy by jste..
správně: já bych, ty bys, my bychom, vy byste
A teď všichni starostové obcí, kulturní pracovnice a lidi tohodle typu, kteří neumí pravopis a kvůli funkci musí psát nějaké dokumenty, tak to v dobré víře píšou špatně.
14.09.2019 08:29:04 | Karel Koryntka