Bulharská kuchyně
Anotace: Co se jí na Balkáně?
Mezi zdravé kuchyně patří ona,
pozor, již zvedá se opona,
a divadlo, právě začínaje,
ujasní vám všechny její taje...
Sýr feta: Na Balkáně vyráběn jsem s velkou ráží,
lidé si mě v naší zemi velmi váží.
Kaškaval: Jsem představitel ovčího, kravího, nebo smíšeného sýra,
v Bulharsku mě pokládají za bohatýra.
Kiselo mljako: Jsem jogurt, který obsahuje
důležité bakterie.
Čubrica: Mám podobu oregana,
do jídel jsem přidávána.
jehněčí, drůbeží, skopové, telecí: Na rožni či roštu
dělají z nás baštu.
Šopský salát: I já jsem velmi oblíbený,
nad šopák tu zkrátka není.
Tarator: Taktéž já jsem populární,
Bulhaři jsou ze mě k mání.
Škembe čorba: Já jsem hutná dršťková.
Ta chuť vás prostě uková.
Bob čorba: A já bulharská fazolačka,
hezká, přitažlivá kočka.
Ražniči: Já jsem větší krása,
z mletého jsem masa!
Džuveč: Hovězí maso obsahuji,
lidé se po mně olizují.
Zatím jen ukázka jídel a surovin.
Ústa již jsou jistě plná slin.
A nyní už jen přehlídka rakije,
specificky bulharského nápoje.
Loza, Travarica, Mastika, kruškovica - viljamovka, šljivovica: My všechny jsme rakije,
každý si nás užije!
Originalita sama
do vínku nám byla dána.
(Oujé.)
Mezi zdravé kuchyně patří ona,
pozor, již klesá opona,
a divadlo, právě konče,
je u konce.
Přečteno 304x
Tipy 1
Poslední tipující: Frr
Komentáře (1)
Komentujících (1)