MY
každý se snaží pokořit svůj osud
i ten co se nesnaží
byla nám dána vůle
i těm co ji téměř promrhali
byly nám dány city
i těm co jsou k druhým necitelní
byla nám dána slova
i těm co si jich vůbec neváží
byla nám dána touha
i těm co se tváří lhostejně
hrajeme s rozvahou i nerozvážně
smějeme se a naříkáme
i když navenek držíme různé pózy
před těmi druhými i sami před sebou
pózy v póze
občas nám někdo skočí na špek
nejčastěji se na něj ale nachytáme sami
hlavně když pastička nezlomí nám vaz
ta co jsme si na sebe sami nastražili
při předvádění těm druhým
píšeme verše do tmy
zahalené pláštěm
někdy děravým a potrhaným
jindy sbitým z přesně zapadajících plátů
jako brnění pro svou duši
v naději
že nebude tak nerozbitné
a že nás nesevře až k nedýchání
pózy mohou být nezbytné i zbytné
ty zpravidla nejčastěji
komu už slzy vyschly
zaskřípe aspoň zuby
když se mu druzí smějí
a i když hrajeme tragédii
tak potlesk na divadle
máme pak stejně nejraději
hrajem i žijem pro lásku
tím víc čím víc jí postrádáme
osudu pro ni třeba i vzdorujeme
vždy v nejisté sázce na naději
Praha, 2.11.2019
https://www.youtube.com/watch?v=NsbATedv9N8
děkujeme ti... živote ...za okamžiky čisté ... kdy si na nic nehrajeme ... nauč nás ...v nich setrvávat ... setrvat ... úsměv.z
02.11.2019 21:27:51 | zdenka
Tentokrát několik tematických kořínku veršů do modra.
Co je zapotřebí nám hospodářkou přírodou bylo dáno. Jenže člověk s daným charakterem hospodaří darebně.
Póza je klamavá zástěrka k okolnímu ději a stanovisku. Někdo to hraje téměř dokonale a dokonce úspěšné kladné roly. A v záporném kopání jamy... věru, dobře si popsal!
Hrajeme a žijeme pro lásku. Ano. Pro mně je život jedním velkým kasinem a postelí s nebesy.
Opět jsem se zaujetím a potěšením rád přečetl*
02.11.2019 20:22:26 | šerý
Kasíno a postel s nebesy je ohromná metafora života, šerý - kam na to chodíš, básníku? :-)
05.11.2019 12:03:37 | Amonasr