potí se mi ruce
a jedna táhlá píseň mi zpívá
že to nevadí
že jsou období bázní
snad u každého člověka
a že dlaně pláčou s celým tělem
a že také pláčou s celou myslí
která se v hloubkách
svých nebezpečných průsmyků topí
až se i tělo zachvěje a orosí
píseň zpívá dál:
jsou to doby zástav
srdce prostě zůstanou
jako by jim někdo vyšší řekl
ať si také odpočinou
a nám se mezitím zpotí celé tělo
přijde člověk před náš práh
kterého známe lépe než jiní
ale najednou z něho máme strach
týdny mlčíme
měsíce mlčíme
sami sobě mlčíme těžkou dobu
je to až k neunesení
a po prstech teče slaná voda
a po očích stékají barvy ročních období
a my nerozeznáme barvu řepky olejné
od bílých kvítečků sněhu
snažíme se rozbušit
naše srdce bez kvapu
a tak bušíme do hrudi s každým ránem
a na noc ho raději necháváme být
až nakonec umíráme touhou po naději
s časem ztraceným někde v uších
kdy zase srdíčko vyžene jej ven
a zasadí mu tóny které už známe
všechno má svůj čas
říká prý každé lidské srdce
i to co se z ničeho nic zastaví
jednoho dne rozbuší se znovu plné síly
a když přece jen nerozbuší
tak jen protože už toužilo žít někde jinde