Anotace: Mráz, do tváří pálí mráz, A prsty kreslí vzkazy do oken, Teď tu přibyl za jeden, Zkoušíš je číst. Co chtěl tím říct? Sám, němý a beze slov, Zpomalil světa chod...
Mráz
Do tváří pálí mráz
A prsty kreslí vzkazy do oken
Teď tu přibyl zas jeden
Zkoušíš je číst
Co chtěl tím říct?
Sám, němý a beze slov
Zpomalil světa chod
Pro snění a souhrn krás
Tak zvláštní je mráz
V údivu jsem zas
Já za ním šel
A jedno přání měl
A odpověď chtěl znát
Mám zrychlený dech
Když mrazivou nocí stoupá jas
A pocit, že ležím na křídlech
Kde verše ti znovu šeptám
Teď z ticha je skvost
Cítím žár chladných vod
Kde v lednu rád se koupám
A píšu ti vzkazy do oken
Teď tu přibyl zas jeden
Zkoušíš je číst
Když do tváří pálí mráz
Tajemný mráz
(Hanuš Šparlinek, 30.12.2019)