Pancíř se blyští počmáraný mrazem
a pokrývka sněhu ukonejší líc
groteskní postavičky se zlomeným vazem
a hrotem šípu někde uvnitř plic;
Sup rozjařený se směje nad mršinou,
jež odkryla mu všechny svoje dary;
dnes povečeří a zítra už zas s jinou
si nacpává břich a rozevírá spáry;
Po ratišti kvapně krev se k peklu plazí;
mladý posel neměl času zvěstovati běd;
teď snad naposledy vzdorně sebou hází,
když na kůl vsadil jeho pravdu svět;
Tak hynou city, jejichž květy zrezavěly,
a hoří praporce, jež déšť opustil;
my pokorně se zabydleli na podlaze cely;
mám rozum, to jsem si zasloužil...