Pampeliška.
Anotace: Ze sbírky Raketa letí 2021.
Třeba jsem jedna pampeliška,
co hřeje u srdíčka zblízka.
Žlutě svítí.
Zlatou nití.
Má v sobě obejmutí.
Pampeliška!
Krásné kvítí,
co z jara svítí.
Je křehká a hledá prince,
co zabrání uvadnutí.
A nepustí jí do blázince,
ale nechá jí růst,
i když ona nechce.
Třeba jsem růže,
co trny píchá.
Co já vím.
Kam já se naladím?
Sním.
A ta láska pro princezny,
občas si hraje na pohár
zkreslený.
Občas vzlyká panenka
a je pořád malinká.
Najde mě správná pirueta?
Která je má nejhezčí věta?
Pořád nevím?
Kamarád můj je rým.
Nezabil mě splín.
Ani vlastní stín.
Život má svoji předsíň i síň.
Komnatu, kam chodí jedna z mála víl.
Jak se jde na konec světa?
Vílo, sundej svůj závoj!
Utiš můj nepokoj!
Chci utišit světa bol.
Chci milovat i stvol.
Kruh kol a kol.
A kde se dělá nejsladší omeleta?
Jsem to ale trumpeta!
Zajíček mi cestu ukáže,
podívám se mu do tváře
a budu číst jako ze slabikáře,
než tajemství uteče v páře.
Vyladím smích,
kde není dobře.
Však psát se dá i v pokoře,
jsem dole a nikoliv nahoře.
I když by měl trubadúr dovolenou,
zazpívám za něj píseň nesmělou
a bude každý v mých očích
nalezeným hrdinou.
Jsem přeci květina.
Žádná svěcená.
Jen vodou kropená.
A řítím slova jako transportér,
i když občas není život fér.
A z márnice lepím život do třísel.
Jsem machinace čísel.
Věřím a pořád jsem.
V dobro a správný směr.
Znám zaklínadlo bez hesel.
Báseň si hraje a já v ní živá jsem.
Mluvím a jsem jejím přívlastkem.
Přečteno 163x
Tipy 10
Poslední tipující: Emily Říhová, jenommarie, Akrij8, Dejvis, Amonasr, Psavec, Frr
Komentáře (6)
Komentujících (4)