Most přes Rýn
Jedno místo znám
Je zvláštní
klene se nad řekou
v níž čirá alpská voda plyne
Rozvážně vede Rýn svůj proud
okolo pilíře na němž podepřen
stojí zvláštní most
......mezi břehy
na východním Kehl
a Štrasburg je na opačném
Mnozí přejíždí aniž by si ho všimli
všichni spěchají odněkud někam
jen Rýn netečně plyne dál
plytké břehy jsou jeden nekonečný park
a občas i přístav
...........byť provizorní
Ten most je vyjímečný nejen tím
že se mu říká "Most Evropy"
Je zvláštní tím
že lemují ho vitrýnky s prózou
........i s básněmi
ani nevím, kterých je víc
Je to most prózy a básní
je nevšední a zvláštní
ta próza i verše
se vztahují k mostu
ale i k evropské sounáležitosti
Na dně Rýna i po březích v okolí
desítky životů zůstaly zmařeny
Jen tak promarněny
ve válečných vřavách
se svými strázněmi
i se svými sny...
Na francouzkém břehu
zarostlý v trávě a křoví
rezavou kopulí pevnost se připomíná
na německé zase
pamětní desky a sem tam kříž
ale kdo by dnes vzpomínal.....
Tak přecházím okolo úvah a básní
jsou psány latinkou
ale i hebrejsky
pár také azbukou
myslím že jsou psány i řečtinou
jedna je dokonce napsána arabsky
Nevím už kolik jich celkem je
po obou stranách mostu
že je tam jedna naše česká
...............tak to vím docela určitě
Až jednou v záplavě řítících se aut
uzříte osamělého chodce
který si na mostě čte
budu to možná opět já
nebo i zbloudilý Kafka
Ale možná i někdo jiný
kdo objevil evropský most
........poezie a prózy...
Komentáře (2)
Komentujících (2)