VŠAK VÍME
snít o lásce ve stínu hlavní a svistu střel
kde šrapnely mísí s hlínou krev
kde hrůza křičí lidem z nevěřících očí
a dětem pohádky krade každodenní strach
se jaksi nepatří a nejspíš ani nechce
ne že by snad láska umřela
naopak chytá se za život s ještě větší silou
jenom už přestala být vílou
a dozrála v madonu – symbol odhodlání
která vše co jí kdy bylo a je nejdražší
zuby nehty brání
tam
kde domov přišel o své bezpečí
a se slzami se dere na svět nenávist a vztek
tam křehkým snům o lásce odzvonil zatím neurvale čas
probuzení řeže do krutě živých ran
tam člověk nesmí zůstat sám
uprostřed obludných zombie šílencovy války
okolo šikuje se proto ze dne na den svět
ozvěnou mohutní jeho mnohohlasé NĚT!
určené strojovým zabijákům ve jménu cara vraha
nemůže přijít přece vniveč
ani ta nejmenší ze všech snaha
o nápravu věcí lidských
nastane zas neodbytně čas
toho nejkřehčího snění
stejně jak přichází po každém zmaru vždycky
hodně se přitom taky změní
snad k lepšímu i v nás
jako bych věřil třeba rád
že i ten přezíravý pojem úkáčka
co se tak zahnízdil na špičce mnohých samolibých nosů
kamsi nenávratně zmizí
vlastně už teď je doufám pryč
navždy zapomenutý a cizí
když v duši zas nacházíme klíč
k samozřejmému lidství
co ve většině dříme
však víme…
Praha, 3.3.2022
https://www.youtube.com/watch?v=_uZOz2LjOWc