Cukrář Jaro
rozlévá zelené těsto
do forem listů javoru
Trouba Podzim
je svým chladem
opeče do zlatova
Jeho nezkrotný učeň
jako Vítr
naservíruje cukroví
na podnos Země
Cukřenka Zima
je ojíní námrazou
posype sněhem
Vánoce mohou začít
A kam se ztratilo léto?, já chci i léto prosím ... :-)
Nebo je léto onen nezkrotný učeň, co servíruje hotové přímo na podnos? Tak to beru, protože už už přihořívá ...
21.04.2022 09:29:27 | Vivien
V létě jsou přece zaměstnanci cukrářství na dovolené :-). V létě lidé v cukrářství nakupují zmrzlinu. Cukroví je v té době rozvěšeno po javorech trochu jako tresky na sušácích na Lofotech. Dává stín lidem na bílých židlích, aby si vychutnali jinou pochoutku. Máš nějaký nápad, jak to tam zakomponovat? Vezmu to otrocky (jak jinak?):
STROFY II a III:
Léto přiváží
chladivou zmrzlinu
z dovolené na severu
Cukroví rozvěšené po javorech
jako tresky na lofotských sušácích
přináší lahodný stín
bílým židličkám a stolkům
21.04.2022 09:40:37 | Kaj
Tedy pěkný surreal, sušená treska nad hlavou a k tomu jistě rybí zmrzlina, a shora z javoru mi papuchalek křídly zatřepe. Jejda, trochu "šlehačky" mi na nos padlo :-)
Díky Kaji, za tak pohotovou nápaditou reakci!
21.04.2022 10:43:42 | Vivien
Také smekám. Rybí zmrzlinu bych nevymyslel. Ve Švédsku mají pendrekovou, slanou. Ale hrajme dál. Chtěla jsi léto a dostala tresku nad hlavou, přebila jsi to rybí zmrzlinou. Mě tomu napadá:
Našlehaný slaneček
se šupinami kornoutu
leží bez ocasu na talířku
Dezertní vidličkou a nožíkem
se dobývám ke kostře
bílému, vyšisovanému
vánočnímu stromku
Kulatost kapek ozdob
tající zmrzliny
stéká po chapadlech kocoviny
vánočního splínu
Asi je to nechutné. Omlouvám se zvláště vegetariánům. Navíc jsme zpátky v zimě. Třeba nás z ní může vrátit papuchalek, papoušek severu.
Vedlejší asociace:
V Belgii jsme mívali čerstvé krevety ve velikém kornoutu.
21.04.2022 11:18:29 | Kaj
Tedy z mého jižního, sluncem zalitého gastro, přidám churros, když tedy cukrárna, tak Andalucía! A budu čokoládou od ucha k uchu lépe vymalovaná než papuchalek. Naběhla jsem si, ještě ani neobědvala a už mám chuť na sladké. Tedy ale k obědu by vyšísovaná rybička bodla, nebo aspoň espetos na Palaza de la Merced. No dost, tyto "podpásovky" směrem k moři mě zabijou, ať na sever či na jih :-)
21.04.2022 11:42:34 | Vivien
Navštívila jsi i Museo del Prado?
21.04.2022 12:05:12 | Kaj
Ne, v Pradu byla taková fronta, že jsem těch pár hodin v Madridu strávila jinak, a lístky koupené předem jsem neměla. Upřímně, zas takový nadšenec do výtvarného umění nejsem a raděj se "poflakuju" místní atmosférou v zapadlých koutech, ovšem najít ho v lidnatém Madridu ...
21.04.2022 12:23:06 | Vivien