ODMENA
Zaslúžená odmena
vypýtaná za prácu,
ušľachtilá premena,
ďalej makať nevládzu.
So stoickým pokojom
platiť účet odmietnu,
adekvátnym postojom
ďalšiu činnosť zamietnu.
Aktivita stratová,
ošklbaný pracovník,
jasná voľba skratová,
presvedčiť ho nevie nik.
Veľké dane, odvody,
neostane z pláce nič,
dávne chvíle pohody
preťal otrokára bič.
Kto dožije staroby,
z dôchodku len živorí,
v čase chorôb, poroby,
právom mrzko hovorí.
Štedrosť iba k vyvoleným
pestuje sa čoraz viac,
ku kamarátom nevoleným,
vystreliť ich na mesiac.
Pre ostatných len plané sľuby,
slovká chvály, nádeje,
omrvinkou zapchať huby,
čakať, čo sa udeje.
Na vlastnom už iba drie,
cudzie výzvy obchádza,
poradiť si aj sám vie,
zmysel šťastia nachádza.
Vyčlenený zo systému,
paradoxne šťastnejší,
otvárajúc novú tému,
kritik čoraz hlasnejší.
Adekvátna odmena
človeku priam na dosah,
vytúžená zámena
s dôrazom len na obsah.
Istý pocit naplnenia,
férovosti, čistoty,
ani náznak vyhorenia,
zabudnutej prázdnoty.
Ľudské právo základné
na serióznu odmenu,
ak pre rozpočet nákladné,
šéfstva rýchlu výmenu.